top of page

Vauhtia ja voitonriemua: Kuninkaantien lukion olympialaiset 2022

Kirjoittaja: Venny Ervasti


Aplodit raikuvat kannustushuutojen lomassa. Kuninkaantien lukion liikuntasali on täyttynyt Suomi-teemaisesti pukeutuneista opiskelijoista, jotka seuraavat tiiviisti mitä salissa tapahtuu. On torstai 13.10. ja koulun olympialaiset ovat juuri alkaneet. Maailmanlaajuisen pandemian takia koko koulun yhteiset tapahtumat olivat pitkään tauolla, mutta nyt koko koulu on jälleen yhdessä koossa. Abiturienteille tämä on yksi ensimmäisistä kerroista koko lukioaikana. Tunnelma on hieno ja juhlallinen. Tilaisuus aloitetaan joukkueiden esittelyillä ja Maamme-laululla.


Tapahtumaa on suunniteltu paljon. OPKH:n työryhmä on ideoinut lajit ja huolehtinut toteutuksesta. Paikallaolijat huolehtivat siitä, että tunnelma säilyy hyvänä. Jokaiselta vuosikurssilta on oma joukkue, myös opettajat ovat edustettuina. Lajeja on luvassa neljä.



Kuva: Juli Westerlund, Kuninkaantien lukio

Ensimmäisen vuosikurssin joukkue edustettuna sinisissä asuissaan.


Kuva: Juli Westerlund

Toisen vuosikurssin joukkue mustissaan.


Kuva: Juli Westerlund

Abiturientit edustettuina valkoisissa vaatteissan.


Kuva: Juli Westerlund

Opettajien joukkue Suomi- ja Kunkku-teemaisissa asuissa.



Juontajalta kuuluu lähtölupa ja ensimmäinen laji lähtee käyntiin. Lusikoiden päällä kananmunia kannattelevat opiskelijat juoksevat radalla. Pujottelua, juoksua, kananmunien tippumista, maaliviivalle juoksemista. Kisaajan vaihto ja sama uudestaan. Osalla joukkueista on ongelmia, kun kananmuna tippuu ja kisaajan täytyy palata takaisin tötterön luokse. Ykkösten kisaajat selviytyvät tehtävästä nopeiten ja voittavat lajin. Yleisö taputtaa innokkaasti. Lattialla lojuu rikkinäisiä kananmunia.


Kuva: Juli Westerlund

Kakkosten joukkueen kisaaja lähestymässä radan kääntöpistettä. Taustalla kannustusjoukkoja.


Kuva: Juli Westerlund

Opettajien joukkueen kisaaja matkalla kohti maalia.



On toisen lajin vuoro. Kisaajat pohtivat parasta heittotekniikkaa ja valmistautuvat saappaanheittoon. Ensimmäisenä vuorossa on ykkösten kisaaja. Yleisö riehaantuu kun heittojen yhteispituus on 47,4 metriä. Välissä mitataan ja lasketaan, sitten on taas seuraavan heittäjän vuoro. Abit ja kakkoset heittävät täsmälleen yhtä pitkälle. Koko koulu kannustaa kun opettajien joukkueen edustajat heittävät saapasta. Saapas lentää pitkälle, mutta voittolukemiin ei silti päästä.


Kuva: Juli Westerlund

Kakkosten joukkueen jäsen valmiina heittämään saappaan.


Kuva: Juli Westerlund

Saappaanheitossa etäisyys mitataan tarkasti.



Tarkasti laskettujen pisteiden jälkeen julistetaan voittaja. Ykkösten menestys jatkuu, he voittavat myös saappaanheiton. Yleisö iloitsee ja odottaa innoissaan seuraavaa lajia. Toisessa päässä salia järjestäjät availevat jätesäkkejä ja ojentavat niitä kisaajille. Seuraavaksi on vuorossa pussihyppely. Kisaajille jaetaan viimeiset ohjeet ja muistutetaan tasajalkaa hyppimisestä jos pussi hajoaa. Kisailijat pomppivat paikoillaan odotellessa lähtölaukausta.


Pussit suhisevat lattiaa vasten kun kisa alkaa. Kisailijat hyppivät vauhdikkaasti kohti kääntöpistettä ja maaliviivaa. Jotkut kaatuvat, mutta pääsee pian ylös. Ykkösten ja kakkosten kisaajat suorastaan lentävät maaliviivan yli, opettajilla kisa on hankalampaa. Tiukka kisa päättyy kakkosten voittoon. Kilpailun jälkeen rikkinäiset jätesäkit kerätään kasaan ja valmistaudutaan seuraavaan lajiin.


Kuva: Juli Westerlund

Pussihyppelijät valmiina kisaamaan.



On maskottien vuoro astella lavalle. Macarena kajahtaa kaiuttimista ja maskotit tanssivat sen tahtiin. Salin toisella laidalla on meneillään pisteiden lasku sekä seuraavan lajin valmistelu. Kolme lajia on ohi ja kaksi vielä jäljellä. Yleisö jaksaa yhä innostua ja olla mukana.


Kuva: Juli Westerlund

Maskotit viihdyttämässä yleisöä.


Kuva: Juli Westerlund

Maskotit mukana kannustuksessa.


Kuva: Juli Westerlund

Joukkueet kannustamassa omia joukkuelaisiaan.


Kuva: Juli Westerlund

Ykköset kannustamassa.


Kuva: Juli Westerlund

Abit innokkaasti mukana ensimmäisissä (ja viimeisissä) olympialaisissa.



Kisaajat asettavat pyöräilykypärät päähän samalla kun järjestäjät juoksevat ympäri salia viimeistellen rataa. On viimeisen varsinaisen lajin aika. Kunkkulaisen kannossa kisataan aikaa vastaan ja nopein pari voittaa. Lajissa kisataan pareittain ja yhteistyö on todella tärkeää. Radalla täytyy esimerkiksi hypätä esteiden yli, juosta etu- ja takaperin ja pyöriä ympäri. Osalle kantaminen tuottaa haasteita, mutta kaikki onnistuvat pääsemään radan loppuun asti. Abiturienteilla radan suorittamiseen kuluu vain reilut 19 sekuntia ja he voittavat lajin. Abit kannustavat railakkaasti kun lajin voittaja julistetaan.


Kuva: Juli Westerlund

Kakkosten joukkueen kisaajat ylittämässä esteitä.


Kuva: Juli Westerlund

Opettajien joukkueen edustajat kisaamassa kunkkulaisen kannossa.



Olympialaiset ovat kääntymässä kohti loppua. On finaalin vuoro. Jännitys ja odotus on suurta, kun hetken päästä selviää kuka on olympialaisten todellinen voittaja. Voittaja selvitetään köydenvedolla. Pronssista kamppailee opettajat ja abiturientit. Kisa on tiukka, mutta abit vievät voiton ja pääsevät näin pronssisijalle. Kullasta kamppailee ykköset ja kakkoset. Joukkueita pitää rauhoitella, jotta köyttä ei vedettäisi liian aikaisin. Kisa alkaa ja köysi venyy suuntaan jos toiseenkin. Pitkän taistelun jälkeen kakkoset onnistuvat vetämään köyden rajan yli ja voittavat näin olympialaiset. Kakkosten kannustusjoukot iloitsevat vuosikurssin voitosta.


Kuva: Juli Westerlund

Opettajat ja abit vetämässä köyttä.


Kuva: Juli Westerlund

Kakkoset iloitsevat voitosta yhdessä maskottien kanssa.


Kuva: Juli Westerlund

Palkinnoksi jaetaan mitalit.


Kuva: Juli Westerlund

Joukkueiden yhteiskuva, taustalla näkyy yleisö.



Lopuksi on palkintojenjaon aika. Voittajajoukkueelle jaetaan mitalit ja opiskelijakunnan hallituksen jäsenet onnittelevat voittajia. Järjestäjät iloitsevat onnistuneista olympialaisista. Yhteiskuvan ottamisen jälkeen monisatapäinen opiskelijakunta valuu salista pois, keskustellen samalla iloisesti olympialaisten tapahtumista. Monen vuoden tauon jälkeen olympialaisperinne on jälleen saatu käyntiin. Tästä iloitsevat sekä opiskelijat että opettajat.

221 views0 comments

Recent Posts

See All

Sosiaalinen media tuo yhteen nuoria lukijoita

Netti yhdistää nuoria ympäri maailmaa toimien merkittävänä kohtaamispaikkana. Sosiaalisen median eri alustoilla, kuten Instagramissa, TikTokissa ja Youtubessa, toimii kirjayhteisöjä, joissa nuoret vo

bottom of page