top of page

BETT-messuilta intoa opetukseen

Updated: Feb 3, 2020

Opettajamme Juha T. ja Ville kävivät 22.1. – 24.1.20 Lontoossa BETT-opetusteknologiamessuilla, jossa kävijämääränä on vuosittain yli 30 000 opetus- ja teknologia-alan ammattilaista yli 140:stä eri maasta. Tavoitteena oli tutustua oppimisen teknologian uusiin asioihin ja tehdä kartoitusta kouluumme sopivista ratkaisuista mm. arvioinnin, robotiikan, ohjelmoinnin ja esitystekniikan osalta. Tässä hieman avattuna sitä, mitä reissusta jäi käteen:





Vastaan tuli paljon mielenkiintoista ja messuilla näkyi robotiikan vahva esiintuonti monilla eri pisteillä. Useammasta maasta esitettiin visuaaliseen ohjelmointiympäristöön perustuvia ratkaisuja robotiikan tuomisesta STEAMin pariin (Science, Technology, Engineering, Arts, and Mathematics), mutta on vaikea nähdä niiden kilpailevan vielä kansainvälisesti tunnettujen LEGO:n ja Arduinon kanssa, joista LEGO:lla on jo yli 40 vuoden kokemus yhteistyöstä opetustyön ammattilaisten kanssa.


Tapahtumassa järjestettiin paljon erilaisia n. 30 – 40 minuutin mittaisia puheenvuoroja, joita osallistujat pääsivät kuulemaan. Puhujien joukkoon kuului mm. tunnettu fyysikko Brian Cox. LEGO Educationin johtajan Esben Staerkin puheenvuorossa, kuten myös monissa muissakin, esiintyi LOPS2021-henkinen laaja-alaisen osaamisen painotus ja elinikäinen oppiminen. Lenovon ja CDW-G:n järjestämässä tilaisuudessa käsiteltiin e-urheilua ja sen mahdollisuuksia tukea mm. laaja-alaista osaamista ja sitoutuneisuutta kouluun. Esityksestä kävi ilmi, kuinka e-urheilu on jo tiivis osa Yhdysvaltojen college- ja yliopistomaailmaa, kuten perinteinen urheilukin.




Peliohjelmoinnin osalta Unityllä oli oma pisteensä ja he pitivät tunnin mittaisia työpajoja eri aiheista, joihin osallistuimme. VR eli virtuaalitodellisuus on alkanut myös tehdä tuloaan opetuskäyttöön ja messuilla olikin muutamia pisteitä, joissa esiteltiin sen mahdollisuuksia. Unityllä oli myös työpaja omien VR-sovellusten kehittämiseen osana ohjelmointitaidon opetusta. High school -opiskelijat olivatkin jo toteuttaneet Ohiossa erilaisia VR-opetussimulaatioita toisilleen, kuten öljynvaihtoa autolle. Tässä linkki työpajan esitykseen siitä, minkälaisia taitoja VR:n kautta voi harjoitella sekä miten opiskelijat voivat toteuttaa omia VR-projekteja Unityllä: https://bit.ly/vrbett.


Kävimme myös Turnitinin pisteellä tutustumassa heidän tekoälypohjaiseen arviointialustaansa Gradescopeen, jossa opiskelijoiden vastaukset ryhmitellään tekoälyn perusteella joko käsin kirjoitetusta muodosta tai painetusta muodosta helposti pisteytettäviin osiin, joka nopeuttaa opettajien arviointityötä. Samalla se tukee myös eri ohjelmointikielien tehtävien arviointia automaattisella tarkastamisella ja siinä pystyy myös kommentoimaan yksittäisiä ohjelmarivejä. Tämä vaikutti toimivalta lisältä, jos sen saisi integroitua käyttämiimme alustoihin.



Yleisesti ottaen BETT-messuista jäi sellainen kuva, että me täällä Kunkussa (ja Suomessa) olemme opetusteknologian osalta kehityksen aallonharjalla tekemässä jo niitä asioita, mitä muualle ollaan vasta viemässä. Sähköisistä oppimisympäristöistä käytössä ovat jo Google Classroom sekä Microsoft Teams. Kunkussa on mahdollista opiskella peli- ja elektroniikkaohjelmointiin liittyviä kursseja, joissa päästään LEGO Mindstormsin ja Arduinon kautta robotiikan pariin sekä Scratchin ja Unityn kautta peliohjelmoinnin ja tietysti myös VR-sovellustenkin pariin. Meiltä on osallistunut joukkueita pohjoismaiseen toisen asteen koulujen väliseen e-urheiluliigaankin. Esitystekniikka uudistuu vielä kevään aikana luokissa, jolloin pääsemme nauttimaan 4K-laatuisista 86” kosketuksellisista opetusnäytöistä. Lisäksi tänä lukuvuonna on otettu koulussamme käyttöön Turnitinin plagiointitunnistusjärjestelmä. Voimme siis näiden osalta jatkaa luottavaisin mielin eteenpäin!

65 views0 comments

Recent Posts

See All

Sosiaalinen media tuo yhteen nuoria lukijoita

Netti yhdistää nuoria ympäri maailmaa toimien merkittävänä kohtaamispaikkana. Sosiaalisen median eri alustoilla, kuten Instagramissa, TikTokissa ja Youtubessa, toimii kirjayhteisöjä, joissa nuoret vo

bottom of page