top of page

Kuninkaantien lukion kummilasten terveisiä

Kunkun joulukalenterin 4. luukussa opit tuntemaan lukiomme tukemia Plan-kummilapsia. Kunkku on ollut mukana tukemassa lapsia, jotka ovat vaihtuneet uusiin, kun edelliset ovat täysi-ikäistyneet. Viimeisen vuoden aikana kyseinen muutos on tapahtunut, kun Mohamed Egyptistä täytti 18 vuotta ja uudeksi kummilapseksi tuli Shaowei Kiinasta. Saimme myös alkusyksystä terveisiä eräältä entiseltä kummilapselta, joka on alkanut tukemaan lapsia oppimisessa suoritettuaan omat opintonsa loppuun.



Kummilapsemme ovat lähettäneet meille kunkkulaisille todella sydäntälämmittäviä kirjeitä, joissa he kertovat itsestään. He ovat lähettäneet mukana piirrustuksia ja kertovat omin sanoin elämästään. Lasten omat havainnot ovat hieman erilaisia kuin ne, joita Planin työntekijät raporteissaan meille kertovat. Molempia on ihanaa ja mielenkiintoista lukea. Viime vuonna Mohamed lähetti meille Suomeen itsenäisyyspäivän onnittelut. Ne toimitettiin hieman myöhässä, mutta voimme vastaanottaa toki ne tämän vuoden merkkipäivää ajatellen.


Kummilapsista vanhin, 15-vuotias Yonatan, asuu Kolumbiassa ja käy toisen asteen koulua. Hänen alueensa on tasankoa rantalinjan ja vuoristojen välissä. Suurin osa perheistä saa alueella toimeentulonsa karjankasvatuksesta, kaivostoiminnasta ja matkailusta. Yonatanin alueella lasten kerrotaan kasvavan todella patriarkaaliseen yhteiskuntaan, mikä aiheuttaa pojille haitallisten ja aggressiivisten käyttäytymismallien oppimista ja puolestaan tytöille vaikeuksia päättää itse omasta elämästään ja kehostaan. Tämän vuoksi Plan on tehnyt työtä tyttöjen itsevarmuuden ja tasa-arvon eteen opettamalla heille johtajuustaitoja. Poikia on osallistettu myös yhteiseen tasa-arvon edistämiseen.


Alueella on kohennettu lasten elämää rakentamalla uusia kaivoja, jotta puhdas vesi ja vessat olisivat paremmin saatavilla. Näillä pyritään pysäyttämään tautien leviäminen. Lapset ja perheet elävät edelleen keskellä aseellisten konfliktien seurauksia. Muiden järjestöjen kanssa Plan on tuonut lapsia yhteen leikin avulla ja edistänyt rauhan rakentamista, konfliktin ratkaisua ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Plan auttaa myös Venezuelan sosioekonomista ja poliittista kriisiä pakenevia pakolaislapsia Kolumbiassa. Heille on luotu turvallisia tiloja, missä heitä opetetaan ja heistä pidetään huolta. Näissä tiloissa yli 3000 lasta on päässyt käsittelemään traumojaan. Näiden lisäksi varsinkin syrjäseuduilla kyvyttömyys maksaa lasten koulutusta johtaa opiskelun keskeyttämiseen. Tässä Plan on tehnyt työtä nuorten koulutuksen ja työllistymisen eteen. Heille on järjestetty ammatillista ja teknistä koulutusta sekä työharjoittelu- tai työpaikkoja.




Toinen kummilapsemme on 8-vuotias Erica. Hän asuu Kamerunissa laajalla tasankoalueella, jossa on metsäisiä savanneja ja etelämpänä sademetsää. Erica käy koulua ja siellä hän pitää eniten kielistä sekä piirtämisestä. Omassa kirjeessään hän toivottaa meidät kummina tervetulleeksi yhteisöönsä ja kertoo pitämistään leikeistä.


Hänen yhteisössään joka viides 15-19-vuotias tyttö on naimisissa ja yli neljäsosa nuorista naisista on saanut lapsen 18-vuotiaana. Varhaiset avioliitot ja raskaudet kutistavat nuorten naisten mahdollisuuksia ohjata itse elämänsä suuntaa. Heikot terveyspalvelut myös lisäävät lapsikuolleisuutta ja vaarantavat odottavien äitien tilanteita. Tätä varten Plan on kunnostanut synnytysosastoja ja kouluttanut terveydenhuollon ammattilaisia, jotta synnytykset olisivat turvallisempia.


Alueen kouluihin on Planin avulla hankittu opiskeluvälineitä ja huonekaluja. Lapset ovat myös saaneet koulutarvikkeita, kuten aurinkokennolamppuja iltaopiskelua varten. Veden saatavuutta on edistetty poraamalla alueelle uusia kaivoja ja perehdyttämällä ihmisiä vesijärjestelmien huoltoon. Taloudellisia vaikeuksia varten alueella toimii säästö- ja lainaryhmiä. Niiden avulla naiset ovat perustaneet omia pienyrityksiä ja pystyneet turvaamaan talouttaan. Tämä mahdollistaa myös lasten koulunkäynnin kustantamisen. Nuoria naisia ja tyttöjä on myös opetettu heidän seksuaaliterveydestään ja omista oikeuksistaan. Tietoisuuden levittämisen lisäksi alueella on jaettu hygieniapaketteja tytöille, jotta hei voivat käydä koulua myös kuukautisten aikana.


Uusin kummilapsemme on 11-vuotias Shaowei. Hän asuu vuoristoisilla ja syrjäisellä alueella Kiinan sisämaassa. Shaowei esittelee itsensä lähettämässään kirjeessään meidän pieneksi ystäväksemme ja toivoo vastauksia kirjeeseensä. Hän kertoo pitävänsä koulussa liikunnasta ja esittelee kirjeessä myös muutaman ystävänsä ja perheenjäseniään. Vaikka kirje onkin täynnä iloa ja lämpöä, kerrotaan Shaowein alueella lasten olevan huonossa asemassa. Monet lapset saavat liian heikkoa hoitoa ja opetusta, ja osa heistä joutuu jättämään koulunkäynnin työnteon vuoksi.


Alueella monet lapset joutuvat sukupuoleen perustuvan väkivallan ja kiusaamisen kohteeksi. Paikallisia toimijoita on ohjattu toimimaan väkivallattomuuden edistämiseksi. Myös ahtaat sukupuoliroolit rajoittavat erityisesti tyttöjä hyödyntämästä mahdollisuuksia elämässään. Lapsille jaetaan koulussa tietoa sukupuolten tasa-arvosta ja tytöille kerrotaan heidän oikeuksistaan. Myös varhaiskasvatuksesta ja sen merkityksestä on levitetty yhteisössä tietoa, koska sitä ei aina ymmärretä. Nuorten työllisyyteen on myös vaikutettu elämäntaitojen, talouden suunnittelun ja tavoitteiden asettamisen opettelulla. Näin pyritään nostamaan nuorten itsetuntoa, yhteistyötaitoja ja työllistymistä. Toiminta jatkuu samojen tavoitteiden parissa edelleen.


Lukiomme antama avustus perustuu taksvärkkipäivinä kerättäviin tuottoihin, joilla edistetään kunkin lapsen hyvinvointia. Avustus ei auta vain yksittäisiä perheitä, vaan kokonaisia yhteisöjä. Lapset vastaanottavat mielellään meiltä terveisiä kirjeiden muodossa. Niiden lähettämisestä voi kysyä lisätietoja OPKH:n ohjaavilta opettajilta Tompalta ja Kitiltä. Hyvää joulun odotusta ja tulevaa itsenäisyyspäivää kaikille!




Plan-kummilapsivastaava



54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page