top of page

Kunkun kummilapset

Kuvat ja teksti: Olivia Kivioja

Lukiomme osallistuu kolmen kummilapsen auttamiseen kehittyvissä maissa. Yhteistyömme on jatkunut muutamia vuosia ja muun muassa taksvärkkituotto käytetään kummilasten koulumaksuihin jonkin toisen lahjoituskohteen rinnalla. Keväällä 2019 moni sai varmasti ensimmäistä kertaa tietoa kummilapsista diaesityksestä, joka esitettiin juuri ennen taksvärkkipäivää. Kummilasten tuoreemmat terveiset tutustuttavat toivottavasti muutkin lukijat heihin ja elinympäristöihinsä. Tiedot kummilapsista olemme saaneet yhteisöissä toimivilta vapaaehtoistyöntekijöitä.


Nuorin kummilapsistamme on Erica Kamerunin Bertouasta. Erica on syntynyt vuonna 2012 ja juuri täyttänyt kahdeksan vuotta. Hän käy koulua 45 minuutin kävelymatkan päässä. Koulussa Erica viihtyy hyvin piirtämisen ja kielten opiskelun parissa.

Erican yhteisö saa myös merkittävää apua hänen henkilökohtaisten koulumaksujen lisäksi. Bertouan alueella on saatu edistysaskelia mm. lasten ja odottavien äitien rokottamisessa, 1000 nuoren seksuaalikasvatuksessa ja opiskelumateriaalien sekä koulun huonekalujen saatavuudessa. Plan-kummien avulla alueelle on saatu aurinkoenergialla toimiva sairaala ja 750 hygieniapakkausta tytöille pystyäkseen käydä koulussa myös kuukautisten aikana.



Bertoua on saanut Plan-järjestöltä apua vuodesta 1996. Kuitenkin alueella on edelleen ongelmia vedensaannissa. Vieläkin 46 %:lla perheistä ei ole saatavilla turvallista vettä,

40 % ihmisistä on luku- ja kirjoitustaidottomia ja 28 % joutuu keskeyttämään peruskoulunsa.



Toinen kummilapsemme Afrikasta on egyptiläinen Mohamed. 17-vuotias Mohamed asuu Kalyoubyan alueella sementtitalossa vanhempiensa ja kahden siskonsa kanssa. Hän on hiljattain keskeyttänyt koulunkäynnin rajoitteidensa takia. Perheellä on vesijohto asunnossa ja he käyttävät kuoppakäymälää. Heitä lähimmät terveyspalvelut sijaitsevat n. 30 min matkan päässä.


Kalyoubyan alueen yhteisössä on saatu monien Planin hankkeiden myötä tietoa sukupuolten tasa-arvosta ja lasten oikeuksista. Alueella on kehitetty myös toimintaa, jolla pyritään suojaamaan lapsia pahoinpitelyiltä, hyväksikäytöltä ja laiminlyönniltä. Plan on toiminut Kalyoubyassa vuodesta 2003 ja mahdollistanut paljon apua paikallisten elämään. Kuitenkin vieläkin alueella 28% väestöstä elää köyhyydessä, vain vajaa neljännes tytöistä valmistuu koulusta ja sama osuus on lukutaidottomia.




Etelä-Amerikan kummilapsemme on kolumbialainen Yonatan-de-jesus, joka asuu Cariben alueella. Yonatan on 14-vuotias ja käy toisen asteen koulutusta. Hän asuu vanhempiensa, veljen ja siskonsa kanssa sementtiharkkotalossa. Heillä on lähistöllä käytettävissään porakaivo ja vesivessa.


Caribe on kolmen kummilapsen alueista se, missä Plan on työskennellyt pisimpään - jo vuodesta 1992. Alueella on opetettu satoja ihmisiä lasten oikeuksista, 82 nuorta on saanut apua elämäntaitojen opettelussa ja yli 3000 lasta on saanut turvapaikan, jossa käsitellä kohtaamiaan traumoja. Cariben alueelle on myös saapunut pakolaislapsia Venezuelasta ja hekin saavat yhteisön kautta apua.


Caribessakin sukupuolten välisestä tasa-arvosta on levitetty tietoa laajalti. Lapset ja nuoret ovat saaneet työpajoja, joissa sukupuoli-identiteetistä on keskusteltu ja stereotypioita on haastettu. Patriakaattisessa yhteiskunnassa naiset ovat joutuneet syrjinnän ja väkivallan kohteeksi sekä joutuvat olemaan riippuvaisempia ympäristöstään kuin miehet.


Kummilapset lähettävät meille kirjeitä ja raportteja useita kertoja vuodessa ja kertovat niissä tilanteistaan. Kaikkien lasten yhteisöissä toistuu vahvasti lasten ja tyttöjen aseman paraneminen. Kaikissa yhteisöissä yritetään myös antaa aikuisille tietoa oman talouden hoidosta ja rahan säästämisestä. Raporteista on ihanaa huomata, miten yhteisöt saavat Planin kautta todellista apua, jonka avulla heidän mahdollisuutensa kasvavat. Haluan kummilapsivastaavana välittää lasten valtavat kiitokset lukiollemme tuesta, jolla heitä autamme.

39 views0 comments

Recent Posts

See All

Sosiaalinen media tuo yhteen nuoria lukijoita

Netti yhdistää nuoria ympäri maailmaa toimien merkittävänä kohtaamispaikkana. Sosiaalisen median eri alustoilla, kuten Instagramissa, TikTokissa ja Youtubessa, toimii kirjayhteisöjä, joissa nuoret vo

bottom of page