top of page

Töitä lukion ohella

Jo noin viidennes lukiolaisista käy koulun ohella töissä. Moni lukiolainen haluaisi itsenäistyä tai on jo itsenäistynyt. Oman talouden ylläpitoon kuuluu omat tulot, joten työssäkäynti on luonnollinen askel kohti itsenäistymistä. Työssäkäynti kerryttää myös mukavasti kokemusta tulevaisuutta varten.


Kuitenkin, kun päälle painaa 7 kurssia ja 15 tuntia töitä viikossa, jostain pitää karsia. Yleensä se on uni, vapaa-aika tai koulutyöt. Muutama huomoimisen arvoinen asia jokaiselle työssäkäyvälle lukiolaiselle;



Kalenteri


Kalentereita voi omistaa monta! Itse preferoin paperikalenteria digikalenterin sijaan, mutta kaikki deadlinet, työvuorot ja tärkeät tapahtumat löytyvät kuitenkin molemmista. Jos kalenteri täyttyy usein ja merkinnöistä on vaikea saada selvää, voi värikoordinointi auttaa. Esimerkiksi punaisella kouluun liittyvät hommat, sinisellä työvuorot, pinkillä lääkäriaika ja keltaisella kaverin synttärit. Näin kalenteri näyttää selkeältä, sekä menot saattavat painautua mieleen tehokkaammin.


Ainakin Google Calendar- sovellus tarjoaa mahdollisuuden värikoordinointiin. Paperikalenterin kanssa taas voi ryhtyä vaikka kuinka luovaksi, ja aloittaa vaikka tekemään Bullet Journalia!



Priorisointi


Kannattaa ehdottomasti opetella priorisoimaan kouluaineita sekä tehtäviä! Panosta kunnolla etenkin niihin aineisiin, jotka tuntuvat tärkeiltä ja jotka aiot kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa. Älä ota turhaan paineita niiden aineiden pakollisista kursseista, joita et aio kirjoittaa.


Oma jaksaminen ja mielenterveys tulisi aina löytyä prioriteettilistan kärjestä. Jos arki alkaa tuntumaan liian raskaalta, mieti, voisitko vähentää työtunteja tai pidentää opintoja. Muista myös fyysinen terveys, eli jos aikaa ei tunnu jäävän unelle ja liikunalle, jostain pitäisi karsia!

Oma-aika


Loppuun palaminen ja burnout on hyvin mahdollisia jo lukioikäisenä. Muista siis rentoutua ja lomailla. Ota viikosta ainakin yksi päivä, jolloin et tee mitään kouluun liittyvää. Lomapäivinä kannattaa vaikka lähteä lenkille, kavereiden kanssa ulos, tai nauttia lounasta perheen kanssa!


64 views0 comments

Recent Posts

See All

Sosiaalinen media tuo yhteen nuoria lukijoita

Netti yhdistää nuoria ympäri maailmaa toimien merkittävänä kohtaamispaikkana. Sosiaalisen median eri alustoilla, kuten Instagramissa, TikTokissa ja Youtubessa, toimii kirjayhteisöjä, joissa nuoret vo

bottom of page